Megbukott Magyarország daráltmák-piaca a teszten
2016. december 23., péntek 21:45, frissítve: vasárnap 11:31
A bejglisütésre készülő stáb csomagolt mákból és dióból is. Öt fajtát vizsgált, úgy, hogy nem tudta, milyen termékről van szó. A máktermesztő a látvánnyal még elégedett volt, de a kóstolás után nagyot változott a véleménye, szerinte Magyarország daráltmák-piaca a teszten megbukott.
„Az öt tétel közül keserűnek éreztem kettő és felet körülbelül, ez azt mutatja, hogy az alkaloidtartalom az meglehetősen magas” – mondta a Neriva Pharma termelési igazgatója, Sotkó Gyula.
A befutó érdekesen alakult: a legolcsóbb darált mák bizonyult a legfinomabbnak, utolsó helyre pedig a majdnem legdrágább, egyébként osztrák termék került.
Az avasodás, ahogy a máknál, úgy a diónál is komoly gond volt.
„Nem is egyszer dobtunk már ki tisztított diót, nem hűtöttük, mert úgy alakult, és a molyok beleköltöznek, és akkor az egészet ki lehet dobni, ami nagy kár, mert a dió nagyon értékes és nemes gyümölcs, igen valójában ez gyümölcs” – mondta a Panaszkönyvnek a Wessling Hungary üzletfejlesztési igazgatója, Szigeti Tamás.
Itt is ötféle terméket kóstolt a zsűri, a versenyzők között volt áruházban vásárolt, védőgázas csomagolású zacskós, de olyan is, amelyet egy kis ABC-ben a forgatás napján daráltak meg. Kettő teljesen natúr volt, a többi azonban cukrozott, ami kicsit egyenlőtlenné tette a versenyt.
„Azért szögezzük le, a cukor sokat segít egy kevésbé jó dión is, de maga a cukor ízfokozó” – szögezte le Szigeti Tamás.
Talán az sem véletlen, hogy a bírálók végül teljes egyetértésben az egyik áruházlánc saját márkás, cukrozott darált dióját találták a legízletesebbnek. A második viszont az ABC-ben vásárolt, kimérős, cukrozatlan dió lett, míg az utolsó helyre a legdrágább dió került.
Legyen szó egyébként akár mákról, akár dióról, a Panaszkönyv tesztje is azt erősítette meg: a finom íz garanciája a frissesség. Érdemes egész mákszemet és dióbelet beszerezni, hidegen tartani, és csak közvetlenül a felhasználás előtt megdarálni.